Kun Jeesus oli syntynyt Juudean Beetlehemissä kuningas Herodeksen aikana, niin katso, tietäjiä tuli itäisiltä mailta Jerusalemiin ja he sanoivat :

"Missä on se äsken syntynyt juutalaisten kuningas? Sillä me näimme hänen tähtensä itäisillä mailla ja olemme tulleet häntä kumartamaan." Matt. 2 : 1 ,2

 

1148750.jpg

 

. . . ja katso, tähti, jonka he olivat itäisillä mailla nähneet, kulki heidän edellään, kunnes se tuli sen paikan päälle, jossa lapsi oli, ja pysähtyi siihen.

Nähdessään tähden he ihastuivat ylen suuresti.

 

1148745.jpg

 

Niin he menivät huoneeseen ja näkivät lapsen ynnä Marian , hänen äitinsä. Ja he lankesivat maahan ja kumarsivat häntä, avasivat aarteensa ja antoivat hänelle lahjoja: kultaa ja suitsuketta ja mirhaa.

Matt. 2: 9 - 11

 

Valo kaikille kansoille

Loppiainen on joulua vanhempi juhla. Alkuaan sitä vietettiin juuri Jumalan Pojan ihmiseksi tulon, eli syntymän juhlana. Siihen liitettiin myös Jeesuksen kaste.
Kun nämä sisällöt siirtyivät jouluun ja loppiaisen jälkeiseen sunnuntaihin ja kun vielä loppiaiseen kuulunut Kaanaan häät -aihe siirtyi sekin loppiaisen jälkeiseen aikaan, vakiintui loppiaisen sisällöksi Itämaan tietäjät.

Matteuksen evankeliumissa kerrotaan itämaan tietäjistä, jotka tähden johdattamina tulivat kumartamaan vastasyntynyttä juutalaisten kuningasta. Vaikka tietäjien määrää ei mainita, vakiintui läntisessä kristikunnassa 300-luvulla käsitys kolmesta tietäjästä: Melkior, Kaspar ja Baltasar.
Raamatussa mainitut tietäjien lahjat: kulta, suitsuke ja mirha tulkittiin tarkoittavan Jeesuksen eri tehtäviä. Kulta kuvaa hänen kuninkuuttaan, suitsuke rukouksen vertauskuvana hänen ylimmäispapillista tehtäväänsä ja mirha viittaa hänen uhrikuolemaansa.

Tähtitieteellinen tutkimus on aivan viime aikoina avannut uusia näköaloja tietäjien näkemän tähden olemassaoloon. Tähtitaivaan ilmiötkin viittasivat Vapahtajan syntymään.

Koska kaukaa tulleet tietäjät, tai ehkä kuninkaat olivat ensimmäisiä pakanakansojen edustajia, jotka polvistuivat Jeesuksen seimen luona, on loppiaisesta kehittynyt myös lähetyksen juhla. Jeesus on koko maailman valo.